Chemiesector Noord-Holland duurzamer door investering in demonstratiefabriek ChainCraft

De chemische sector in Noord-Holland verduurzaamt door fossiele en op palmolie gebaseerde grondstoffen te verruilen voor biologische vetzuren. Met het beklinken van een investering van het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland is ChainCraft een stap dichterbij gekomen om deze missie te realiseren. Hiermee kan de provincie jaarlijks de CO2-uitstoot reduceren met zes miljoen kilogram.

ChainCraft bouwt nu een demonstratiefabriek in het Amsterdamse havengebied en kan vandaaruit organisch restafval omzetten in hoogwaardige vetzuren voor de chemie. Niels van Stralen, ondernemer achter ChainCraft: “Normaal gesproken wordt dit restafval vergist tot biogas voor elektriciteit of transportbrandstof. Ons proces levert biobased chemicaliën op, die één-op-één-vervangers zijn van petrochemische en palmolie-producten. Je kunt ze inzetten voor de productie van smeermiddelen, weekmakers, verven en coatings, maar ook in de diervoederindustrie.”

Het productieproces van ChainCraft zorgt niet alleen voor het hergebruik van restmaterialen en dus een sluitende afvalkringloop, maar ook voor een significant lagere CO2-uitstoot. Concreet betekent dit een besparing van minstens zes miljoen kilogram CO2 per jaar in de provincie Noord-Holland. Die aanzienlijke impact op de industrie en het milieu was voor het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland dé reden om te investeren in het bedrijf.

Meer weten? Lees hier het persbericht.

Bekijk dit filmpje voor meer info over ChainCraft, het productieproces en de toepassingsmogelijkheden.