Scale-up voor circulaire chemische producten ChainCraft heeft groeikapitaal opgehaald

ChainCraft, een Nederlandse scale-up actief in de productie van duurzame biobased chemicals, heeft een EUR 11 miljoen financieringsronde gesloten. Hierdoor hebben zij zich van het nodige kapitaal verzekerd om een hoogwaardige full-scale fabriek te kunnen bouwen.

ChainCraft produceert biobased chemicals uit voedselafval door middel van een technologie van innovatieve fermentatie, als alternatief voor uit fossiele en uit palmolie gewonnen chemicals. Voor deze ronde heeft lead investor Convent Capital zich gevoegd bij de al bestaande investeerders SHIFT Invest, Horizon 3 en PDENH. ChainCraft zal de opbrengst van deze ronde gebruiken om de basis te leggen voor een fabriek op industriële schaal en om de groeiplannen in de bestaande Amsterdamse demofabriek verder te versnellen.

Commercieel gezien, komt er nu vaart in de in Amsterdam gevestigde scale-up. Nog recent heeft ChainCraft een partnership voor de lange termijn aangekondigd met marktleider diervoeder bedrijf Agrifirm voor het gedurende langere tijd afnemen van biobased vetzuren uit haar commerciële demofabriek. Verdere overeenkomsten met andere partners uit de voedings- en chemische industrie voor de demofabriek en de full-scale fabriek zullen spoedig volgen. Het wordt steeds duidelijker dat deze spelers op de markt moeten gaan omschakelen van producten met een grote impact op het milieu op basis van ruwe olie en palmolie naar meer duurzame alternatieven die door ChainCraft geboden worden, gezien het feit dat zowel het publiek als de wetgever daar nu op aandringen.

Niels van Stralen (CEO & co-founder van ChainCraft): “we zijn blij met Convent Capital als nieuwe aandeelhouder en zijn dankbaar voor het hernieuwde vertrouwen en de investering van onze bestaande investeerders. Wederom wordt ons qua kosten aantrekkelijke, innovatieve en circulaire concept gesteund door een sterk consortium van financiële partners en afnemers. We staan nog maar aan het begin van de transitie om de industrie geheel fossiel- en palmolie vrij te maken. Deze investering zal ons pad naar deze hoogstnoodzakelijke transitie naar circulariteit in belangrijke mate ondersteunen en versnellen.”

Reynier Arendsen de Wolff van Convent Capital merkt op “dit is een prachtige kans voor ons. Als impact fonds kijken we altijd uit naar het ondersteunen van bedrijven die een commercieel product hebben en een qua prijs een competitief, duurzaam alternatief bieden voor bestaande technologieën. Omdat ChainCraft een unieke manier heeft voor het verwerken van biobased afval, dit lokaal produceert en alternatieven biedt voor conventionele producten gebaseerd op ruwe olie en palmolie, is ChainCraft een mooie aanvulling in de portfolio van ons fonds. Wij verwachten dat wij naast het verschaffen van kapitaal ook gezien onze ervaring als langjarige investeerder in het opschalen van recycling operaties van organische afvalstoffen, ChainCraft kunnen helpen om hun groei gaandeweg verder te versnellen”. Bart Raedts van Horizon 3 merkt op “Horizon 3 is al sinds 2012 betrokken bij ChainCraft en heeft tot nu toe geparticipeerd in alle investeringsrondes. Horizon 3 gelooft echt in de fermentatie technologie en producten van ChainCraft en is er trots op deel uit te maken van de reis naar een circulaire en biobased chemische industrie.

Over ChainCraft

ChainCraft bewijst dat de biobased chemische industrie duurzaam en kosten concurrerend kan zijn. Wij helpen industrieën om alternatieven te kiezen voor het gebruik van fossiele- en palmolie, met onze biobased chemicals gemaakt van voedselafval.

Met een percentage van 14% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en tot 9% van het energie verbruik, is de chemische industrie een van de meest vervuilende industrieën van de wereld. Dit komt deels doordat de petrochemische en oleochemische bedrijven steeds meer fossiele oliën en palmolie exploiteren, om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar vetzuren vanuit de agri-food, chemische en andere industrieën. Om de transitie naar het uitbannen van fossiele en palm olie te ondersteunen, biedt ChainCraft de chemische industrie de mogelijkheid om een alternatief te gebruiken: voedselafval. Deze bron is er in overvloed: gemeenten en de agri-food industrieën produceren meer dan 200 miljoen ton voedselafval per jaar. Door middel van een natuurlijk fermentatieproces veranderen we het voedselafval in medium chain fatty acids (MCFA) en leveren we deze aan de agri-food, chemische en materiaal industrieën. Wij bieden MCFA die geheel circulair, van goede kwaliteit en kosten concurrerend zijn, terwijl de uitstoot van broeikasgassen tot 80% verminderd wordt vergeleken met de petrochemische en oleochemische processen.

Bart Blokhuis van PDENH: “ChainCraft past uitstekend bij de doelstellingen van PDENH en kan met deze investering de noodzakelijke transitie naar biobased vetzuren verder versnellen. Wij zijn verheugd dat wij ChainCraft samen met nieuwe en bestaande investeerders ook in deze financieringsronde kunnen ondersteunen. Zo kan zij haar impact maximaliseren met de realisatie van een full-scale fabriek.”

Over PDENH

PDENH is een investeringsfonds van EUR 85 miljoen van de Provincie Noord-Holland, dat investeert in duurzame en innovatieve bedrijven en initiatieven. PDENH investeert in bedrijven en projecten die focussen op de energie transitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit. Om in aanmerking te komen voor een investering van PDENH is het belangrijk dat de zakelijke activiteiten in Noord-Holland plaatsvinden en dat de investeringen van PDENH financieel, economisch en sociaal rendement opleveren.